Burčák a vše o něm


Označení "burčák" může nést jen produkt, který je vyrobený z hroznů, jejichž původ pochází z České republiky. 

Jak už to tak bývá, i burčák má svoji definici. Jedná se o částečně zkvašený mošt z plodů révy vinné, který obsahuje chuťově harmonický poměr alkoholu, cukru a kyselin. Na trhu se objevuje vyrobený z bílých i červených hroznů. Kvalitní nápoj má světle žlutou barvu a je více nebo méně zakalený.

Od srpna do listopadu

Burčák se začíná objevovat už od 1. srpna do konce listopadu. Koncem léta jde spíše o zkvašený mošt z hroznů, které se k nám dováží z Maďarska či Slovenska. Ten správný, tuzemský skvost přichází na scénu začátkem září. Nejprve dozrávají bílé odrůdy a následně ty modré. U nás se začíná vyrábět z odrůd Irsai Oliver, Müller Turgau, a poté se dostanou na řadu lahodné bobule jako Veltlínské zelené, Muškát moravský a Chardonnay. Během druhé poloviny září mají svou hlavní sezónu modré odrůdy, ze kterých se vyrábí růžový nebo červený burčák.

Zdravá dobrota

Když se stáčí ve správné fázi, obsahuje až šest procent alkoholu. Kromě toho, najdete v burčáku i velké množství vitaminů a kvasinek, které mají v sobě komplex vitaminu B. Jedním z nich je tiamin, který podporuje srdeční činnost. Díky kvasinkám se v něm ukrývají i bílkovinné látky a kyselina pantotenová, která chrání tělo proti onemocnění sliznice a zažívacího ústrojí. Podobným zázrakem je i kyselina nikotinová a nikotinamid, který zabraňuje nervovým a kožním poruchám.

Drobné usazeniny

Na dně a na stěnách se mohou usazovat jemné částečky, které nejsou nijak na škodu.

Ten správný okamžik

V každém stadiu kvašení má své nadšence a obdivovatele. Na ten správný okamžik, kdy je v optimu obsah cukru, alkoholu a aktivní účast kvašení, vydrží vinaři čekat i dlouho do noci. V raném stadiu neobsahuje burčák téměř žádný alkohol a je příjemně sladký. Postupně se dostane alkohol na hodnotu 4 % a začíná se "bouřit". Kvasinky se množí rychle a přichází ten správný okamžik. Dokonalá chuť není ani sladká, ale ani trpká.

Jak rozlišujeme burčák dle stádia kvašení

  • sladký - převažuje cukr nad alkoholem, chuť moštová
  • ve varu - vrchol aktivity kvasinek, poměr cukru a alkoholu je 50 na 50
  • po zlomení - převažuje alkohol, vystupují kyseliny
  • mydliňák - různorodá chuť, obsahuje kvasné látky, cukr zaniká, vystupuje alkohol a ostré kyseliny
  • mladé víno - téměř čisté víno s ustálenou chutí, vystupuje vůně odrůdy a sedimentují kvasné látky

Jak přepravovat burčák

Nebude nejspíš nutné připomínat pravidla přepravy a uchovávání burčáku. Ale pro jistotu nezapomínejte neustále odpouštět vznikající oxid uhličitý, jinak vám láhev může "expolodovat".

Správné pití

I když se vám na první ochutnání bude zdát, že pijete sladkou šťávičku a nic to s vámi nedělá, nenechte se zmást. Už mnohým z nás se stalo, že na posezení vypil více jak litr burčáku. Když sedíte, je to v pořádku, ale v momentě, kdy vás čeká odchod domů nebo na toaletu, pěkně to s vámi zamává. Dobře si pamatujte. Burčák je zdravou pochoutkou, která by vám v září neměla uniknout, ale pozor, je velmi zrádný!