Kolik krve, tolik burčáku!
S příchodem podzimního období zavibruje v myslích tisíců Moravanů a Čechů signál: "Konečně zase začíná čas burčáku, vína starců." Toto označení získal burčák jednak pro jeho mléčnou barvu a také proto, že prý umí čistit krev. Avšak to jen v tom případě, vypije-li ho člověk během podzimu tolik, kolik mu krve v žilách koluje.
Něco pravdy na tomto tvrzení jistě bude, protože burčák, jakožto částečně zkvašený mošt z révy vinné, obsahuje pouze poměrně málo alkoholu (5-7%), zato každým douškem člověk polyká také miliony živých kvasinek chránících tělo proti onemocnění sliznice a zažívacího ústrojí. Přítomný tiamin zase podporuje srdeční činnost a nikotinamid zabraňuje nervovým a kožním poruchám.
A kolik
vlastně minimálně máme při péči o vitalitu našeho těla
tohoto vzácného moku vypít? Průměrný lidský organismus
obsahuje asi 4-6 litrů krve (60 ml na kilogram tělesné hmotnosti),
pro velkou řadu z nás se tedy nejedná o žádný náročný
úkol. Přece jde o naše zdraví a co bychom pro něj neudělali, že? Na letošních burčákovkách se o vaše zdraví postaráme se vší starostlivostí! :-)